A jó brainstorming facilitátor olyan, mint egy jó szakács – 2. rész: a megfelelő arányok

2016. április 25. - 07:11

mérleg

 

Több közös van a szakácsokban és a brainstorming facilitátorokban, mint elsőre gondolnánk! Azon túl, hogy munkájuk eredménye nagyban múlik a minőségi összetevőkön, mindkettőnél kiemelkedő jelentősége van a megfelelő arányoknak.  Ha jó brainstormingot akarunk, figyelnünk kell az arányokra. De pontosan mik is ezek az arányok, amiket jól kell belőnünk ahhoz, hogy eredményes legyen a munkánk?

 

Egyéni és társas gondolkodás:  Az a tapasztalatom, hogy nagyon sokfélék vagyunk abban a tekintetben, hogy kinek milyen formában jönnek a legjobb ötletei.  Mégis ha valamiféle kategorizálást szeretnénk, azt mondhatnánk, hogy vannak, akik egyedül szeretnek inkább ötletelni, és vannak, akinek jót tesz a társaság. Akik egyedül szeretnek gondolkodni, nekik jellemzően szükségük van arra, hogy „elvonulhassanak”, eljátszhassanak egy-egy gondolattal. Miközben valamin gondolkodnak, a gondolkodási folyamatukra zavaró hatással lehet az a megszakítás, amit a többiek közbeavatkozása jelenthet. Ezzel szemben van, akinek arra van szüksége, hogy folyamatosan inspirálja őket valaki, hogy egymás ötleteit továbbvihessék, hogy közösen valami jót találjanak ki. Mit üzen ez azoknak, akik brainstorming facilitálásra adják a fejüket? Használjanak olyan módszertanokat, eszközöket, ahol mindkét működési módnak teret tudnak biztosítani. Legyen éppúgy elvonulós, mint méhkas jellegű része a brainstormingnak. Én különösen szeretem a brainwritingot, mert nekem az a tapasztalatom, hogy ott mindkét működési mód jól meg tudja találni a saját terepét.

Modalitások:  Ha dinamikus, pezsgő brainstormingot akarunk, érdemes váltogatni a különböző modalitások között. Lehet a brainstorming egy része írásban, egy másik része szóban. Lehet online-offline is. Én azt látom, más típusú ötleteket hoznak a különböző felületek. Mint ahogy feltehetőleg a felületek az agyunknak is más-más területét szólítják meg. Azon túl, hogy ezzel az ötletek sokszínűségének is teret adunk, még a monontonitását is megtörhetjük, ami egyfajta dinamizmust kölcsönöz az alkalomnak. Szeretek azzal is kísérletezni, hogy ülve, illetve állva ötletelünk, és váltogatom mindezt. Hiszen ha időnként pozitúrát váltunk, az visszahat a gondolkodásunkra is, máshogy nézünk rá dolgokra, más aspektusok jönnek be. Ha állva dolgozunk, az alapból kölcsönöz egy dinamizmust és hatékonyságot az ötletelésnek.

Konvergencia és divergencia:  Egy igazán jó ötletelés során mindkettő jelen van. Hajlamosak vagyunk a brainstormingot a divergens gondolkodással azonosítani, ami, ha szűken értelmezzük a kifejezést teljesen helyénvaló. Hiszen az történik egy jófajta ötletbörzén, hogy kinyitjuk a gondolkodási teret, és nagyon dekadens,  igazi out-of-the box, meglepő – akár már-már őrült – ötleteket is behívunk. És ez így van rendjén. Ezt a fázis azonban jó, ha egy konvergens fázis előzi meg. A blogsorozat előző részében már utaltam arra, hogy mennyire fontos, hogy legyen egy jó fókuszkérdésünk. Sőt mi több, a tényleges ötletbörzét is jó, ha egy konvergens fázis követi, hiszen aligha tudunk minden ötletet továbbvinni, valamilyen szempontrendszer alapján célszerű megszűrnünk az ötleteket. Fontos, hogy tudjuk, mikor melyikre van szükség és tudjunk váltani facilitátorként a különböző „üzemmódok” között.

 

A kép forrása: Salvatora Vuono, freedigitalphotos.net

A szerzőről

A blogbejegyzést Szabó Tamara írta, coach, tréner, facilitátor.

Tamara több éves nagyvállalati környezetben szerzett vezetői tapasztalattal rendelkezik, érdeklődési területei közül kiemelkednek a csapatok kreativitását és a szervezeti innovációt támogató eszközök.

Bővebben Tamaráról

Szóljon hozzá!

(A mezők kitöltése kötelező. Az e-mail cím nem fog látszódni a hozzászólás elküldése után.)Hírlevél

Lájkoljon minket!

LinkedIN

Legacy Kft., Cégjegyzékszám: 01-09-995261, Adószám: 24199867-2-43, Felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001088/2015