Összegyűjtöttem pár dolgot, amit érdemes szem előtt tartani, amikor csoporttal dolgozunk. Nem ez a bölcsek köve, de nekem bevált!

Építs bizalmat!

A csoportmunka során fontos, hogy mielőbb elérjük azt a bizalmi szintet, ahol tartalmas, kellően mély munka folyhat. Helyezz el egy nagyobb összeget a csoport érzelmi bankszámlájára, ezzel növelheted a bizalmat!

Számodra mi számít betétnek az érzelmi bankszámládon, ha egy új csoport tagja vagy?

Teremts biztonságot!

Ha vendégségbe megyünk, kire mondjuk azt, hogy jó házigazda? Arra, aki hamar eléri, hogy otthon érezzük magunkat nála. Elmondja, mit hol találunk, hová üljünk, mi lesz a program, mi lesz a menü, kihez forduljunk, ha bármire szükségünk van! Csoportmunkában is ezt kell tenned, mondd el, hogyan zajlik a nap, mik lesznek a keretek, mi lesz a téma, fordíts figyelmet a résztvevők elképzeléseinek, céljainak meghallgatására, és reflektálj rájuk!

Tedd kézzelfoghatóvá a résztvevők közötti kapcsolódást!

Legyen a nap elején olyan momentum, feladat, játék, amiben a résztvevők megélhetik a többiekkel való hasonlóságukat. Csoportban először mindig a hasonlóságok alapján kapcsolódunk!

Adj teret az egyediségnek!

Hasonlatosnak lenni jó és biztonságos, egyedinek lenni kiváltságos!

Mi az, amiben egyedi vagy ebben a csoportban, mi az, ami csak rád jellemző?  Ehhez hasonló kérdésekkel bátorítsd a csoporttagokat arra, hogy meséljenek magukról, valamiről, ami különlegessé teszi őket, hiszen tényleg azok.

Hagyd az „egód” a küszöbön kívül!

Amikor csoporttal dolgozol a személyiséged, az eszed és a szíved a munkaeszközöd, ezeket használd! Teremts tanulást segítő pillanatokat, kérdezz, jelezz vissza bátran és tisztelettel, de mindig azonos szemmagasságból tekints a csoportra, hiszen Te legalább annyit tanulsz aznap, mint ők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük