Siló mentalitás – láss a buzzword mögé és fordítsd a magad javára! 3. rész

2016. április 16. - 00:29

Az első blogbejegyzésben áttekintettük, hogy miért téves a silóbontásban pusztán a felsővezetésre és a HR-re várnod,  a második bejegyzésben további téged és részlegedet segítő érveket soroltunk fel; eddigi érveink összefoglalva:silos+

 • látszódás, „visibility”,
 • a saját és részleged céljainak hatékonyabb elérése.

Az előző blogban felvázolt nyitás sok formát ölthet az emberi kapcsolatok tudatos javításától a társterületi részlegek munkájának, az ahhoz szükséges szakmai ismeretek megismeréséig.

Miért lehet hasznos számodra, ha a saját munkád és feladataid mellett igyekszel más területek munkáját mélységében is megismerni?

A modern, gyorsan változó világban mindinkább igaz: „egy szakma, nem szakma”. Legyen szó egy nagy szervezetben belüli továbblépési lehetőségről, vagy a vállalaton, de akár a szektoron kívüli továbblépésről, komoly tényező – mind a magad, mind a kiválasztási folyamat számára -, hogy hányféle szakterületről bírsz ismeretekkel, gyakorlattal.

Hogy mennyire reális a napi feszített tempó mellett az, hogy más részlegek munkájában elmélyedj?

Az tény, hogy részedről ez extra befektetést kíván, de elsősorban rajtad múlik és maga a szervezet is sok lehetőséget kínál:

 • Projektek szerveződnek új feladatok köré;
  • lépj ki a felelősség/erőforrások/együttműködők elkötelezettsége idegőrlő egyensúlyozásából, és vállalj a projektekben, cél feladatokban a saját részleged kötelező inputján túlmutató személyes feladatokat
   • örülni fognak neked (lásd ennek hatásait a 2. blog bejegyzésben)
   • a munka során – túllépve  a saját részleged inputjain és az  inputok  illesztésének feladatain – alkalmad van megismerni más részlegek munkáját, döntéseik szakmai hátterét. Egy projekt során ráadásul a napi munkáddal összefüggő együttműködési irányokon túli területekkel is érintkezésbe tudsz kerülni, ezzel ismereteid – ha nem a sablonok mentén és csak az illeszkedési pontok erejéig veszel részt a velük való együttműködésben – mélyülnek és szélesednek.
 • Vannak több részleget érintő fontos, de nem kritikus kérdések? (Nem szerveződnek célzott, a felsővezetés figyelmét élvező projektek a megoldásukra?)
  • állj a kezdeményezés élére, lépj ki a „majd felismeri valaki a kérdés fontosságát” állapotból és vállald a kezdeményezés felelősségét. Ez persze nem könnyű és veszélyeket is hordoz (Nem marad-e minden munka a nyakamon? Hogyan toborzok erőforrást? A felelősség kudarc esetén kevésbé kellemes stb.).
  • a kudarc és a sok extra munka veszélyénél az előnyök – ha tudatosan mérlegre teszed őket – számosabbak:
   • a felsővezetés felé ismételt és még erősebb hírt tudsz adni magadról azzal, hogy felvállalod egy több területet érintő, „lappangó” probléma megoldását, mintegy célzott projektté szervezed azt.
   • a bevont társterületek vezetői, munkatársai körében is nagyot tud nőni az ázsiód mind emberileg mind szakmailag, amit a későbbiekben a saját hasznodra tudsz fordítani (lásd: hogy végezd hatékonyabban a saját munkád, 2. blog-bejegyzés)
   • a résztvevő részlegek munkáján, szakmai hátterén túl ismereteket és gyakorlatot szerzel projekttervezés, erőforrás-szervezés és projektlebonyolítás területén – amikre projekt résztvevőként, input szolgáltatóként csak mérsékelt lehetőségeid voltak. Csak gondold végig a CV-det ezekkel a pontokkal és ezek nélkül!

 

Más szakterületek megismerésének van még egy „radikálisabb” módja is: rotálj, mozogj oldal irányban!

Középvezetőként azzal szembesülsz, hogy a szervezeti piramis alakjából fakadóan jóval gyakrabban ürülnek meg vezetői székek a te hierarchikus szinteden, mint magasabb szinteken. Távon állnak tőled ezek a pozíciók?  Lehet. De az is lehet, hogy szívesen látnának ott, a szervezetet ismerő, az adott részleg szakmai munkájába gyorsan beletanuló vezetőként.

Miért várnál 7-10 évet az előbbre jutásra, ami ritka, mint a fehér holló? Kezdj oldalirányú mozgásba ugyanazon a hierarchikus szinten:

 • a szakterületeden megszerzett gyakorlat és rutin megmarad, az oldalirányú mozgással érdemben nem csökkented a felfelé lépés esélyét, sőt!
 • az új terület megismerésével növeled a későbbi előrelépés lehetőségeit, hiszen már más vertikális szálon is szóba kerülhet a neved akár a szervezeten belül, akár kívül.

Jogos kérdés: ha fenn is áll a váltási szándékod: mennyire reálisan kerülsz szóba, mint egy más szakterület/részleg vezetője?

 • ez nyilván függ a szervezeted silóbontási érettségétől, minél érettebb a szervezeted, annál könnyebb ezt elképzelni, meglépni, sőt az sem kizárt, hogy a szervezeted aktívan támogatja is az ilyen lépéseket;
 • de nagyban függ tőled is, hogy mennyire növeled te magad az esélyt a korábbi lépéseiden keresztül – lásd korábbi javaslatok a vezetés/társterületek felé történő nyitásról, az adott részleg munkájának saját székedből történő megismeréséről, szervezeti PR-odról.

 

Látjuk tehát, hogy  – extra befektetéseket feltételezve – a silóbontásba való bekapcsolódás, vagy akár  abban való úttörő szerep már középtávon nagyon sokat hozhat a konyhádra.

Szóljon hozzá!

(A mezők kitöltése kötelező. Az e-mail cím nem fog látszódni a hozzászólás elküldése után.)Hírlevél

Lájkoljon minket!

LinkedIN

Legacy Kft., Cégjegyzékszám: 01-09-995261, Adószám: 24199867-2-43, Felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001088/2015