Elindult a Legacy Coachképzés. Izgultam reggel, olyan jóféle izgalom volt ez, amit nagyon szeretek:várakozással teli, inspiráló izgalom. Az a célunk, hogy a lehető legtöbb tanulást segítő helyzetet hozzuk létre a tanuló coachoknak, meg adva ezzel a legjobb lehetőséget arra, hogy coachcsá váljanak.

Szerződött a csoport a nap elején, ami mentén volt lehetőségünk a szerződés fontosságáról, hasznáról beszélgetni nem csak a mi csoportos munkánkban, hanem a coachingban is.

Már a délelőtt folyamán gyakorolta a coacholást a csoport – jó volt látni, ahogyan az interakciók hatására emelkedik az energia szint a beszélgetésekben, és mindenki azt jelezte vissza, hogy ha egyedül gondolkodott volna ugyan ezen kérdéseken, vaószínűleg megelégszik a panel válaszaival, nem lép ki a komfortzónájából,  nem tud ennyi új nézőpontot találni, szempontot váltani. Első nap, dél magasságában itt tartottunk.

Learning by doing ide vagy oda, a definíciókat nem spórolhatjuk meg, fontos a közös szakmai nyelv, és hogy mindazt hogyan tehetjük érthetővé és vonzóvá mások számára. Mentoring, coaching, tanácsadás, tréning, tartalmas baráti beszélgetés, terápia, csoport,team, life,business, executive, megrendelő, ügyfél, háromszög beszélgetés, ülés,folyamat, vállalás…-azt hiszem ez pipa.

Megbeszéltünk néhány természetes módon felmerülő etikai kérdést, ami tovább segítette a szerep definíciót.

Délután csináltam egy fél órás demo coachingot. A csoport egyik fele az esethozó erőforrásait figyelte és jelezte a végén visssza, a másik fele a coachét. ( Volt itt egy releváns kérdés:Ha nincs neki, mit csináljunk? :-) )

A visszajelzések után megálltunk egy pillanatra, és ahogyan a coachingban is, nyomonkövettük a haladást, és tudatosítottuk a tanulást. És egyszerű kérdéseket használtunk. Szeretem az egyszerű kérdéseket, és a tanítványaimat is arra biztatom, hogy ilyeneket tegyenek föl.

Hol tartasz most, mi az, amit már tudsz, amit reggel még nem tudtál, merre menjünk, mire lenne szükséged ahhoz, hogy….egyszerű, mégis elgondolkodtató kérdések.

Az első nap konklúzióiból nagyon megragadt bennem, és nagyon örültem annak,hogy a csoport érzi a hivatás felelősségét, ugyan akkor megtanulhatónak tartja a coachingot, van hitük abban, hogy jó coachok leszenek és ez jó itt az elején: hinni, felelősnek lenni, képesnek lenni.

Á.-nak volt egy hiányérzete: most már teljesen ok, hogy mi a coaching, de hogyan magyarázza el Vera néninek, a külföldön élő idős nagynéninek, hogy mi is ez az egész?

Á. első ügyfele Vera néni lesz. :-)

Elindultunk.

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Majoros Krisztina

Tréner, coach

Az elmúlt 25 évem kommunikációról, digital médiáról, sikeres márkákról, nagyszerű csapatokról, különleges emberi történetekről és a fejlődésről szólt. Számos piacvezető médiatermék létrehozásával, fejlesztésével és vezetésével foglalkoztam.

Szakmai pályafutásom a betárcsázós, analóg (h)őskorban kezdődött, amikor a digital világ még lehetetlen küldetésnek tűnt, de pont ez inspirált. Rengeteg kihívás, megpróbáltatás, bátorság. Lent-fent hullámvasút, de ebben az  útban találtam meg a valódi küldetésem: a fejlesztést és fejlődést. A nehézségek ellenére is létrehozni valami értékeset, működőt. Egyéni vagy akár csapat szinten.

Küldetésem a közös értékteremtés, a fejlődés és a valódi kapcsolódás. Szeretem a változást, ha az egy folyamat része, ha van kezdete és vége.

Értékeset létrehozni, megosztani, működtetni. Együtt. Ez a Legacy.

O'Neill Zsuzsanna

Tanár, coach, tréner.

Angoltanárként elsőkézből tapasztaltam a tanulás, a bizalom és támogatás életformáló hatását. A tantermen kívül is volt szerencsém részt venni olyan workshopokon és tréningeken, amelyek célja nemcsak a tudás átadása volt, hanem olyan támogató környezet kialakítása is, ami segít megoldást találni a szobán forgó nehézségekre.

Mindig is hajtott a vágy, hogy megoldást találjak nemcsak a saját magam, hanem szeretteim, tanítványaim, ismerőseim problémáira és segíteni tudjak nekik – ha kérik. Ezért keresem a legjobb módot a fejlődésre, a tudásra, amit kötelességemnek érzek továbbadni.

Körülbelül 15 évvel ezelőtt a boldogság tudománya ragadta meg érdeklődésemet, annak megismerése vezetett tovább a coaching és a tréning felé. Azóta elmerültem különböző coaching-módszerekben, és szereztem tapasztalatot a magánszemélyekkel és vállalkozásokkal való munkában egyaránt.