Belső erőre, amire támaszkodhatsz

A profi szakember felismeri a csoport dinamikáját, és a saját belső dinamikáját.  Nem viszi színre a benne zajló jelenségeket, de ha a csoport fejlődése ezt kívánja, asszertíven kifejezésre juttatja. A belső erő ahhoz szükséges, hogy minden esetben meg tudjon maradni autonóm, stabil, transzparens szakembernek, akinek az önképe belső stabilitásából fakad, nem pedig a csoport aktuális állapotától.

Szenvedélyre, ami cselekedtet, mozgat, fejlődésre sarkall másokat

A szenvedély energia, a fejlődéshez pedig energiára van szükség. Ez az a kompetencia, amivel vonzóvá tudjuk tenni a változást, és szívesen jön velünk a csoport, vagy szívesen veszi, ha melléjük szegődünk a maguk által kijelölt úton. Emiatt hiszik el nekünk, hogy lesz erőnk, ha nekik elfogy, lesz bátorságunk, ha az övék csökken, és lesz hitünk, ha az övék meginog.

Struktúratartásra, ami biztosítja az alkotó rendet

Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire, de mindannyiunknak van struktúra szükséglete. Ettől érezzük magunkat biztonságban, és ez biztosítja, hogy eljutunk a kijelölt célhoz. Fontos, hogy a struktúra se sok, se kevés ne legyen. Előző esetben nem lesz tere a kreativitásnak, a spontán ötleteknek, az alkotó energiáknak, utóbbi esetben cseppfolyós lesz a csoport, feszültség keletkezik az előrelépés hiánya miatt, és elmarad az eredmény.

Empátiára, ami a valódi szükségleteket segít meglátni

Amikor egy csoportban valamilyen jelenséget látunk, az sok esetben valami másnak a tünete. Empatikus szakemberként elengedhetetlen, hogy lássuk meg ezeket a jelenségeket, és nyomozzuk ki,  milyen valós szükséglet rejlik ezek mögött. Néha ez sokkal egyszerűbb, mint hinnénk: Mi az, amit VALÓBAN szeretnél, szeretnétek?

Kommunikációra, ami az elsődleges csatorna a másikhoz

Sok minden tartozik ehhez a kompetenciához, a jó kérdezéstechnika, az assszertivitás, az értő figyelem, a tiszteletteljesség, a választékosság, a nonverbális jelek használata, a csoporthoz illesztett szóhasználat, a nyelvhelyesség, a pontos feladat kiadás. A legfontosabb azonban, hogy a személyiségünk harmóniában legyen a kommunikációnkkal, ne akarjunk olyanok lenni, mint valaki más, akire felnézünk szakemberként, hanem hozzuk MEGBÍZHATÓAN a SAJÁT LEGJOBB formánkat.

Szakértelem – ami sokkal több, mint szaktudás

A szakértelem nem csak lexikális tudást jelent, hanem tapasztalatot és intuíciót egyaránt. Ha bármelyikben van hiány, az gyengíti a másik kettőt. A szakmai alázat az, ami arra készteti a szakembereket, hogy folyamatosan fejlesszék mindhármat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Majoros Krisztina

Tréner, coach

Az elmúlt 25 évem kommunikációról, digital médiáról, sikeres márkákról, nagyszerű csapatokról, különleges emberi történetekről és a fejlődésről szólt. Számos piacvezető médiatermék létrehozásával, fejlesztésével és vezetésével foglalkoztam.

Szakmai pályafutásom a betárcsázós, analóg (h)őskorban kezdődött, amikor a digital világ még lehetetlen küldetésnek tűnt, de pont ez inspirált. Rengeteg kihívás, megpróbáltatás, bátorság. Lent-fent hullámvasút, de ebben az  útban találtam meg a valódi küldetésem: a fejlesztést és fejlődést. A nehézségek ellenére is létrehozni valami értékeset, működőt. Egyéni vagy akár csapat szinten.

Küldetésem a közös értékteremtés, a fejlődés és a valódi kapcsolódás. Szeretem a változást, ha az egy folyamat része, ha van kezdete és vége.

Értékeset létrehozni, megosztani, működtetni. Együtt. Ez a Legacy.

O'Neill Zsuzsanna

Tanár, coach, tréner.

Angoltanárként elsőkézből tapasztaltam a tanulás, a bizalom és támogatás életformáló hatását. A tantermen kívül is volt szerencsém részt venni olyan workshopokon és tréningeken, amelyek célja nemcsak a tudás átadása volt, hanem olyan támogató környezet kialakítása is, ami segít megoldást találni a szobán forgó nehézségekre.

Mindig is hajtott a vágy, hogy megoldást találjak nemcsak a saját magam, hanem szeretteim, tanítványaim, ismerőseim problémáira és segíteni tudjak nekik – ha kérik. Ezért keresem a legjobb módot a fejlődésre, a tudásra, amit kötelességemnek érzek továbbadni.

Körülbelül 15 évvel ezelőtt a boldogság tudománya ragadta meg érdeklődésemet, annak megismerése vezetett tovább a coaching és a tréning felé. Azóta elmerültem különböző coaching-módszerekben, és szereztem tapasztalatot a magánszemélyekkel és vállalkozásokkal való munkában egyaránt.